Severomoravská policie zaznamenala výrazně vyšší počet opilých řidičů

Ostrava - Během silničních kontrol v Severomoravském a Olomouckém kraji přistihli policisté za prvních šest měsíců letošního roku 2 070 opilých řidičů. To je téměř o 400 více než za stejné období loni. Absolutní rekord za letošní rok drží šofér z Bruntálska, který havaroval a v krvi měl více než 3,6 promile alkoholu. Kuriozitou podle policie byla žena, které během kontroly naměřili v dechu téměř 3,1 promile alkoholu.

„Byla to učitelka, a ta by spíš měla jít příkladem,“ řekl šéf severomoravské dopravní policie Jiří Zlý. Dodal, že s rostoucím počtem opilých motoristů není spokojený. „Vysvětlit se to dá různě, buď řidiči skutečně více pijí, nebo policisté měli více štěstí na opilce za volantem,“ poznamenal. V každém případě se ale policisté na silnicích budou v budoucnu na alkohol za volantem stále více zaměřovat.

Podle dnes zveřejněných statistik na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje ubylo dopravních nehod, klesl i počet obětí. Za prvních šest měsíců severomoravská policie eviduje 11 907 kolizí, o téměř 1 340 méně než za stejné období loni. Letos na silnicích zemřelo 72 lidí. Loni jich bylo o osm více.

„Nechápeme to jako výrazný pokles. Může být způsoben i tím, že ubylo ťukanců. Navíc nyní se policii nemusí hlásit nehody se škodou do 50 000 korun. To také mohlo statistiku značně ovlivnit,“ řekl Zlý.

Dodal, že nejtragičtějším měsícem zatím byl červen, během kterého zemřelo v souvislosti s nehodami 19 lidí. Nejtragičtější den pak policie zaznamenala 25. června, kdy při nehodách v Bruntále, Frýdku-Místku a Prostějově zemřeli tři lidé. Celkem severomoravští policisté letos evidují víc než 64 000 dopravních přestupků, za které udělili pokuty za 42 milionů korun.

Severomoravští policisté evidují celkem 24 nehodových úseků, kde řidiči bourají častěji a častěji tam umírají lidé. Mezi nejvíce nebezpečná místa patří například kilometrový úsek na Hlavní třídě v Havířově, kde se loni stalo 117 nehod a jedna si vyžádala lidský život. V Ostravě je podobný úsek v Plzeňské ulici na okraji města. Loni se tam stalo 28 nehod, při kterých jeden člověk zemřel a pět lidí bylo zraněno.