Toyota v USA spustí výrobu vozů Prius

Detroit - Výrobu populárních hybridních vozů Prius zahájí největší japonská automobilka Toyota Motor ve Spojených státech. V USA rovněž omezí produkci velkých automobilů, aby se přizpůsobila přechodu amerických motoristů k menším vozům s nižší spotřebou pohonných hmot.

Automobily Prius se zatím vyrábějí pouze v Asii. Prius vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. Celkový prodej tohoto modelu nedávno překročil milion vozů.

Toyota zahájí produkci automobilů Prius v roce 2010 v nové továrně, kterou nyní staví v Mississippi. Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Popularitu těchto vozů posilují stoupající ceny ropy a rostoucí obavy ohledně životního prostředí.

Toyota ve druhém pololetí v USA zastaví na tři měsíce výrobu sportovně-užitkových automobilů Sequoia a dodávkových vozů Tundra. Firma navíc ukončí produkci vozů Tundra v továrně v Princetonu, kde začne vyrábět sportovně-užitkové automobily Highlander. Ty se měly původně vyrábět v nové továrně v Mississippi.