Díky radaru v Moravských Budějovicích dostalo pokutu už dvacet tisíc řidičů

Moravské Budějovice - Sedm týdnů fungují na silnici v Moravských Budějovicích čidla na měření rychlosti. Na mezinárodní silnici do Vídně zaznamenala skoro dvacet tisíc přestupků. Pokutovaní řidiči se zlobí, že čidla jsou umístěna kousek před hranicí města. Kritizují za to radnici a padají při tom i hodně ostrá slova.

Na radnici chodí stížnosti kvůli umístění radarů. Řidičům vadí, že nejsou o radarech informováni a navíc jsou umístěny jen pár metrů za označením obce. Posílají na radnici výhružné dopisy a někteří sprostě nadávají do telefonu. Úřad agendu s pokutami téměř nestíhá vyřizovat. „Denně se stane okolo pěti set přestupků a na vyřizování máme dvě osoby, patrně budeme muset posilovat,“ vysvětluje starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka (NEZ).

Jenže moravskobudějovická radnice se nechystá ani přijímat nové zaměstnance, ani vyrábět cedule informující o radarech. Chce počkat až na rozhodnutí zákonodárců, jestli i po novém roce bude moci městská policie rychlost měřit. „Můj soukromý odhad je, že ta situace bude nejasná až do konce roku,“ říká dopravní expert a poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Některým zákonodárcům se postup Moravských Budějovic, který zvolily i mnohé další obce v republice, vůbec nelíbí. Kritizují hlavně to, že se o zisk z pokut dělí se soukromými společnostmi, které radary instalovaly. „To určitě nepřispívá k vyšší bezpečnosti, ale spíš k většímu zisku, ať už u těch soukromých firem nebo obcí,“ dodává Tejc.