Bursík: Přijmout Lisabonskou smlouvu před naším předsednictvím EU prostě musíme

Praha - Předsednictví Radě Evropské unie, aniž by Česko předtím ratifikovalo Lisabonskou smlouvu, si předseda jedné z koaličních stran Martin Bursík neumí vůbec představit. "Smlouva potvrzuje identitu České republiky jako součást Evropy, není zde žádné jiné řešení," nepřipouští si jinou možnost, "to ví předseda vlády, mohl by to vědět i prezident a také poslanci ODS. A pokud to nevědí, tak jim je to potřeba rychle říct."

Bursík v České televizi uvedl, že premiéra Mirka Topolánka otevřeně kritizuje za to, že není schopen „své“ poslance o nutnosti ratifikace nové euroústavy přesvědčit. Podle Bursíka je to ale jedním z jeho nejdůležitějších úkolů a bude si ho muset „odpracovat dovnitř strany“.

Pokud na podzim, po posouzení smlouvy Ústavním soudem, k ratifikaci nedojde, otřese to existencí vlády, domnívá se vicepremiér. Kabinet to ale podle něho „bude muset prostě zvládnout“. Soustředit síly bude třeba na dostatečnou autoritu a schopnosti, potřebné k vyjednávání evropských kompromisů.

Topolánkovo spojování Lisabonské smlouvy a smlouvy o radaru je politicky nekulturní, domnívá se Bursík

Zatímco podle Bursíka je jasné, že poslanci těch stran, jejichž zástupci v Lisabonu novou euroústavu podepsali, musí být pro ratifikaci, někteří zákonodárci ODS o tom přesvědčeni nejsou. Zdá se, že stále více se jich - podobně jako jejich „expředseda“ Václav Klaus - domnívá, že po irském „ne“ je Lisabonská smlouva mrtvá.

Topolánek nedávno spojil osud smlouvy s ratifikací dohody o americkém radaru v Česku. Myslí si, že pokud by nebyly schváleny smlouvy o radaru, těžko by zákonodárci hlasovali jinak v případě euroústavy. Bursík takové úvahy považuje za míchání jablek s hruškami. „Spojování Lisabonské smlouvy a radaru vulgarizuje naši politiku, protože obchodovat tyhle dvě věci, které jsou naprosto nesouměřitelné, není politicky kulturní,“ uvedl.