Česko má první školu pro mimořádně nadané děti

Praha - Mimořádně talentované české děti mají svou první základní školu, vznikla na Praze 6. Jejich rodiče přivítali vznik podobného zařízení s nadšením, v těch běžných totiž mívají nadané děti problémy. Někteří odborníci ale s vyčleňováním takových dětí nesouhlasí.

Nadané děti umějí číst i psát daleko dříve, než jdou do školy. Mají extrémně dobrou paměť, perfektní logické myšlení a inteligenční testy zvládnou stejně jako dospělí. „Při učení čtení nemůžou tyto děti číst obyčejné texty. Musí to být např. detektivka – něco víc, než čtení a příběh,“ říká Lenka Maštalířová, ředitelka nové školy Cesta k úspěchu.

Mimořádně talentované děti ale často spadají do takzvané kategorie dvojí výjimečnosti. Zatímco v některé oblasti extrémně vynikají, jinde můžou výrazně zaostávat – třeba v kontaktu s okolím. „Nadané děti mají často ve státní škole problémy, nudí se, protože toho znají mnohem více,“ říká učitelka Zdeňka Dostálová.

Kvůli tomu můžou být pro spolužáky terčem posměchu nebo i šikany. A navíc, když se dítě nudí, zlobí. I proto v České republice vznikla první základní škola pro extrémně nadané děti. Zatím jich tu je čtrnáct.

Škola je soukromá, prozatím má dvě třídy a k dětem se tu snaží přistupovat individuálně. Přijímá se na základě testu inteligence. Ne všichni odborníci ale se založením podobné instituce souhlasí. A také v Evropě se od podobného trendu už pomalu upouští. „Dětem by vyčlenění z normální populace mohlo uškodit. Po ulicích nechodí jen talentovaní lidé,“ připomíná psycholožka Václava Masáková.

Podobný názor má i ministerstvo školství. Státní základní školu pro mimořádné talenty se zatím zakládat nechystá. Přednost dává spíš tomu, jak to funguje teď – tedy začlenění nadaných dětí do normálního kolektivu plus mimořádný přístup i studijní plán.