Čunek má nové vysvětlení k původu svých příjmů, podle Topolánka audit sporné otázky vyvrátil

Praha - Audit financí Jiřího Čunka ještě nebyl zveřejněn a ministr už přišel s novým vysvětlením rozdílu mezi příjmy a úsporami. V rozhovoru pro MF DNES se odvolává na cestovní náhrady, které měl vyplácené v hotovosti. Na kolik si tímto způsobem přišel, ale odmítl sdělit. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg audit zatím nekomentoval. Už dříve slíbil, že jeho výsledky zveřejní nejpozději v úterý. Premiér Mirek Topolánek dnes uvedl, že nevidí důvody pro Čunkovo odstoupení z vlády. Audit podle něj na všechny sporné otázky odpověděl negativně a ve vládě by tak měl zůstat i ministr Schwarzenberg.

Topolánek tak potvrdil včerejší slova vicepremiéra Martina Bursíka: audit amerických detektivů neprokázal Čunkovu korupci. „Nevidím jediný důvod, proč by Karel Schwarzenberg měl odstupovat z vlády, zvlášť když investoval vlastní peníze do podobného auditu,“ prohlásil Topolánek. Šetření podle premiéra ukázalo, že Čunkova rodina dřív zpochybňovaný milion ušetřit mohla. Čunek vysvětlil, že rozdíl mezi příjmy a úsporami vznikl tak, že najezdil od roku 1990 do roku 1998 stovky tisíc kilometrů, kde čerpal cestovní náhrady. Tento příjem zatajil podle svých slov i auditorům, kteří na něj prý přišli sami.

Místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová si nemyslí, že by rozdíl mohly vysvětlit dosud nezapočítávané náhrady za služební cesty. Bursíkovi vyčítá, že s výsledky, které by se měly v úterý objevit na internetu, neseznámil vedení strany.

Na důkladném auditu by se muselo dále pracovat

Auditoři dělali výzkum pouze do určité míry. Pokud by se měl původ Čunkových financí prozkoumat důkladně, upozornili ministra zahraničí, že by museli pracovat dál. Schwarzenberg ale už o další šetření zájem neměl. „Pokud auditoři došli k výsledku, že nemají žádné důkazy k tomu, že došlo ke korupci, tak to stále ještě neznamená, že k ní nedošlo. Jde o soukromou společnost, nejde o soud,“ myslí si redaktor Petr Holub ze serveru Aktualne.cz. Celá kauza začala před rokem a půl. Mnoho lidí by podle něj uvítalo, kdyby už konečně skončila. „Spíše nás ale čekají další aféry,“ dodal.

Šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek tvrdí, že u Čunka platí presumpce viny a ve vládě už dávno být nemá. Kauza by podle něj měla skončit před soudem. Stejný názor mají i komunisté.

Žalobce: Únik informací z Čunkovy kauzy byl jen kázeňským proviněním

Policista, který byl údajně zodpovědný za únik informací z vyšetřování o pobírání sociálních dávek Čunkovou rodinou, se podle žalobce nedopustil trestného činu, ale kázeňského provinění. Případem se proto budou zabývat jeho nadřízení. Inspekce ministra vnitra sice policistu v červnu navrhla obvinit, žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 ale dospěl k jinému závěru a případ předal řediteli protikorupční policie.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na konferenci Evropské vize - Dialog o hodnotách Evropy
Zdroj: ČT24