Teryngel by mohl být brzy propuštěn, soud nevydal mezinárodní zatykač na jeho společníky

Praha - Soud odmítl vydat mezinárodní zatykač na dva muže obviněné spolu s advokátem Jiřím Teryngelem v kauze stomilionového daňového úniku. Juraj Glaser a Vladimír Mošovský, kteří nyní pobývají na Slovensku, tak zůstávají na svobodě. Píše to dnešní Právo. Soudce přitom minulý měsíc prohlásil, že Teryngel bude ve vazbě jen do té doby, dokud nebudou vyslechnuti zbylí dva obvinění.

Detektivové z protikorupční policie je chtěli dostat za mříže do Česka, ale podle soudu pro to není důvod. „Na Slovensku se neskrývají, naopak se zdržují v místě svého trvalého bydliště,“ řekl mluvčí soudu pro Prahu 8 Martin Slováček. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek se k tomu odmítl vyjádřit.

Teryngel však má šanci na brzké propuštění. Česká strana totiž nyní jedná se slovenskou o tom, aby oba muže vyslechla slovenská policie. Výslechy by mohly být k dispozici do konce měsíce.

Teryngel prý okradl stát o stovky milionů 

Důvodem Teryngelova stíhání je několik smluv, které právník podepsal, když na základě plné moci zastupoval jistou společnost. Firma pak pomocí těchto smluv připravila stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Podle informací médií šlo o společnost Letka Team a o obchod s cigaretami za téměř 750 milionů korun.

Jednou z vyšetřovaných osob v případu je i Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Marko Stehlík je také ve vazbě.