Severní Moravu zasáhne silný trvalý déšť, hrozí záplavy

Praha - Moravskoslezský a Zlínský kraj zasáhne od dnešního odpoledne do úterý silný trvalý déšť. Vodní toky se mohou vylít ze svých koryt a zatopit objekty. Upozornění vydal Český hydrometeorologický ústav. Oba kraje, zejména pak severní Moravu, postihly už o víkendu silné bouřky doprovázené prudkým deštěm a větrem. Noční bouřky v Olomouckém kraji poničily desítky stromů.

Silný déšť bude Moravskoslezskému a Zlínskému kraji hrozit od dnešních 15:00 do úterních 09:00. Povodňovou pohotovost pak v obou krajích budou muset mít od dnešních 18:00 do úterních 15:00, varovali meteorologové.

Převážně trvalý déšť by podle nich měl přechodně zesílit večer a v noci. Úhrny srážek by se do úterního odpoledne měly pohybovat od 30 do 90 milimetrů. Proto by mohly stoupnout hladiny menších vodních toků v horských oblastech obou krajů - v povodí Olše, Odry, Bečvy a výjimečně i Opavy. Mohl by hrozit první stupeň povodňové aktivity - bdělost - a ojediněle i druhý stupeň - pohotovost.

Nebezpečí podle meteorologů spočívá mimo jiné v tom, že při déle trvajícím dešti se může voda z toků vylít na komunikace, případně se může sesouvat půda.