V Českém Těšíně byl slavnostně otevřen obchvat města

Český Těšín (Karvinsko)  - S téměř půlročním předstihem byl dnes v Českém Těšíně na Karvinsku slavnostně otevřen obchvat města. Dvoukilometrová silnice, za kterou stát zaplatil 566 milionů korun, má výrazně ulehčit dopravě v Českém Těšíně i Třinci. Řidiči mohou využívat nový obchvat od dnešního odpoledne.

„Český Těšín se na obchvat těšil 20 let, výrazně se uklidní situace v centru Českého Těšína, odkud se odkloní nákladní doprava,“ uvedl při slavnostním otevření náměstek hejtmana Pavol Lukša. Podle místostarosty Českého Těšína Stanislava Folwarczného si oddechnou hlavně obyvatelé místního sídliště Svibice, kteří trpěli hlukem a prachem z projíždějících automobilů.

Obchvat v návaznosti na mimoúrovňový nadjezd odlehčí silnici I/11 směrem na Slovensko, protože realizace přeložky má být hotova na přelomu 2011 a 2012. Pomůže také zvýšené dopravní zátěži, která se očekává se spuštěním výroby v nošovické automobilce Hyundai. Firma chce zahájit zkušební provoz letos v září.

Obchvat navazuje na dvě komunikace, které tvoří takzvaný Slezský kříž. Jde o hlavní tahy spojující Česko se Slovenskem a Polskem. Obchvat Českého Těšína odkloní dopravu ze středu města na jeho jihovýchodní okraj.

Celá stavba je dlouhá přes dva kilometry a zahrnuje osm mostů. Nejdelší je dlouhý téměř 200 metrů. Během stavby obchvatu se stavebníci museli vypořádat s několika problémy. Jednak s tím, že se stavělo za plného provozu. Komplikace přineslo i podmáčené území podél řek Olše a Ropička. Generální ředitel společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava Tomáš Vítek uvedl, že stavět se začalo v květnu 2006. Podle původní smlouvy o dílo měla být stavba ukončena v červnu 2009 se zprůjezdněním v listopadu 2008.