Kuřim: Příští středu bude soudní líčení pokračovat, předvoláno je 36 svědků

Brno - Ve středu 23. července bude pokračovat soudní projednávání kuřimské kauzy. Soud předvolal dalších 36 svědků, kteří by měli pomoci zapeklitý případ více objasnit. Mezi nimi je otec Kláry a Kateřiny Mauerových Ladislav Mauer, jejich sestra Gabriela Pokorná, Kristýna Kotalová z ministerstva práce a sociálních věcí, exmanželka jednoho z obžalovaných Jana Turka, brněnský herec Viktor Skála, soudní znalci i lékařka Milana Smékalová. Šestice obžalovaných z brutálního týrání chlapců Ondřeje a Jakuba by si rozsudek měla vyslechnout zřejmě na konci prázdnin. Některým hrozí až dvanáct let vězení.

Obžalobě z týrání čelí u brněnského krajského soudu matka obou hochů Klára Mauerová, její sestra Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová alias Anička, její bratr Jan Škrla, Jan Turek a Hana Bašová. Až dosud bylo kromě obžalovaných vyslechnuto přibližně 20 svědků.

Z dosavadních výpovědí vyplývá, že týrání může mít spojitost s náboženskou sektou, kterou si kdysi vytvořil Josef Škrla, otec obžalované Barbory Škrlové. Ta se v minulosti vydávala za třináctiletou Aničku i chlapce Adama. Mohla by být jakousi modlou sekty. K mučení hochů se zatím přiznala jen jejich matka Klára Mauerová.

Případnou spojitost Škrlovy sekty s případem by mohl objasnit herec Viktor Skála. Podle výpovědí je blízkým přítelem Škrly, stejně jako další předvolaný svědek Pavel Procházka.

Předvolána je i Kristýna Kotalová z ministerstva práce a sociálních věcí, která se zabývala kauzou Anička. V době, kdy byla Škrlová, o níž se všichni domnívali, že je školačka, v péči brněnského krizového centra Klokánek, byla Kotalová v kontaktu s vedením tohoto zařízení. Podle vedoucí Klokánku Ditty Pokorné Kotalová na představitele zařízení vyvíjela nepatřičný nátlak, což ale ministerstvo popřelo. Stalo se tak při jednáních o ubytování údajné Aničky.

Vypovídat bude také bývalá manželka Jana Turka - Lucie. Při líčení vyšlo najevo, že se rozvedli poté, co ji Turek opakovaně napadal. Zda mělo týrání sexuální podtext, by měla vysvětlit soudní znalkyně Růžena Hainová. K jednání je také volána jako svědkyně lékařka Milana Smékalová. Vyjádřit by se měla ke zdravotnímu stavu chlapců. Smékalové hrozí zároveň až tři roky vězení za to, že neinformovala sociální pracovníky a policii o jizvách na tělech dětí. Ani znalci se ale zatím nemohou shodnout, zda žena s mnohaletou lékařskou praxí mohla při preventivních prohlídkách šrámy vidět, nebo ne. Verdikt by měl padnout zřejmě koncem srpna. Smékalová vinu odmítá. Na podzim 2006, kdy k ní chlapci na prohlídku přišli, prý žádné jizvy neměli.