Dopravní policie chystá na tento týden osmdesát akcí

Praha - Policie se v tomto týdnu chystá hned v několika krajích na osm desítek dopravněbezpečnostních akcí. Chce se zaměřit na nejčastější prohřešky řidičů, jako je například nepřiměřená rychlost nebo nesprávné předjíždění. Účelem je přimět řidiče, aby si více uvědomili rizika dopravy v letních měsících. Dnes to sdělil šéf dopravní policie Martin Červíček.

Dopravní policisté zatím tají, ve kterých čtyřech regionech budou působit. Martin Červíček řekl, že speciální kontrolní akce jsou připravené na motorkáře - policie si nechala vytipovat místa, kde majitelé motocyklů projíždějí ve zvýšené míře.

Dnes ráno kontrolovali policisté motoristy ve východočeském regionu. Za tři hodiny odhalili celkem 16 řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu, a zjistili dalších 85 přestupků v souvislosti s porušováním pravidel silničního provozu. Červíček upozornil, že policie si východní Čechy nevybrala náhodou - od začátku roku tam na silnicích zahynulo 62 lidí, z toho sedm z nich přišlo o život při nehodách, které zapříčinil alkohol.

Na českých silnicích zahynulo od začátku července celkem 33 osob.

Preventivní akce Domluvme se

V roce 2007 policie evidovala 7 466 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. Nejrizikovější skupinou řidičů, kteří sednou za volant opilí, jsou přitom mladí lidé do 25 let. Policie společně s BESIPem proto připravila druhý ročník akce Domluvme se.

„V Projektu chceme především propagovat zodpovědnost. Když řídím, tak nepiju,“ připomněla vedoucí oddělení BESIP Zuzana Ambrožová.

BESIP oslovil několik známých rockových kapel, které na svých koncertech propagují, aby mladí lidé nepili alkohol, když řídí. Chtějí tak své fanoušky naučit, aby se před koncertem domluvili, kdo nebude pít a rozveze všechny domu. Preventivní akce Domluvme se, by se měla konat i v příštích letech.