Radar v Brdech bude střežit zastaralá vojenská technika

Praha - Dohoda o radaru znamená mimo jiné pro českou armádu i povinnost zajistit ochranu základny včetně protivzdušné obrany. Vláda odmítá, že by mohla po Američanech požadovat nové zbraňové systémy. Chce modernizovat ty zastaralé, sovětské, kterými armáda disponuje. Dnes má kolem 2 500 protiletadlových střel - až na 84 jsou všechny sovětské a většině z nich končí životnost.

„Může efektivně působit až do roku 2025,“ říká mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek například o systému KUB, který od roku 1970 patří k největším oporám české protivzdušné obrany. V budoucnosti bude možná chránit také základnu v Brdech. „Co se týče střeliva, to je trochu jiná otázka. Je třeba hledat alternativy k nyní používaným raketám,“ dodává Čírtek.

Sousední Polsko podmiňuje svůj souhlas s umístěním amerických antiraket pomocí při modernizaci své armády. Česká vláda žádný takový požadavek nevznesla. „Je to náš závazek vůči NATO, náš závazek vůči spojencům, my si nemyslíme, že je to jako - vy nám tady umístíte základnu a za to nám vyzbrojíte armádu,“ uvedl premiér Mirek Topolánek. Češi místo toho požadovali vědecko-technickou spolupráci.

Modernizace protivzdušné obrany od Američanů je politický problém

Příležitost modernizovat protivzdušnou obranu v souvislosti s radarem ale vyvolala diskusi mezi zbrojními experty. „Je to dokonce naše povinnost, jsme odpovědni za ochranu území a můžeme americké spojence požádat, aby nám pomohli v organizaci takové obrany,“ domnívá se bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

O promarněné šanci hovoří také někteří z poslanců ČSSD. „Česko-americká jednání proběhla velmi rychle, proto jsem přesvědčen, že byla bezproblémová, a tudíž tam byly velké rezervy,“ myslí si poslanec Miroslav Svoboda.

Poskytnutí výkonných protivzdušných systémů je především politický problém. Jejich případné napojení na brdský radar by zvýšilo několikanásobně jejich dosah a to se nelíbí Rusku. Američané uvažují o jejich rozmístění na českém území zatím jen v případě krize.