Členové historické letky postavili repliku pětaosmdesát let starého letadla

Praha  - Obrovského úspěchu se před pětaosmdesáti lety dočkalo československé letectví. Český pilot v letadle z továrny Avia tehdy ve slavném závodě v Belgii zvítězil. Ojedinělá replika slavného stroje se dnes vznesla nad Prahou.

Slavný československý pilot Zdeněk Lhota věřil, že nový stroj československý letoun Avia - BH5 může uspět v mezinárodní konkurenci. V roce 1923 s ním odletěl na závody do Belgie. Neměl přitom ani povolení k přeletu nad Německem.

Lhotovi se podařilo doletět do cílové stanice a vyhrát závod. „Tím, že doktor Lhota doletěl na poslední chvíli, tak nikdo nečekal, že by jeho umístění mohlo být kdovíjaké. A on zvítězil,“ říká šéfpilot HLČSR Milan Mikulecký.

Členové historické letky Československé republiky se rozhodli letoun znovu postavit. Trvalo jim to čtyři roky. „Letoun je stavěn ze dřeva, klížen stejným způsobem. Je tam odlišné přístrojové vybavení, máme tam radiostanici,“ vysvětluje konstruktér Marcel Sezemský.

Letuschopná replika slavného stroje je v Česku jediná. Tři lidé na ní pracovali 17 000 hodin a její cena jde do miliónů.

Replika letounu se poprvé vznesla loni. Teď jí čeká dlouhá cesta do Belgie. Členové letky tak chtějí připomenout slavný závod doktora Lhoty. Avii BH-5 tam doprovodí replika starší BH-1 a také Cessna, která oba stroje provede vzdušným prostorem.