Stropnický: Kauza kolem Čunka je vykonstruovaná

Praha - Místopředseda Republikové rady Strany zelených Matěj Stropnický si myslí, že kauza kolem vicepremiéra Jiřího Čunka je politicky vykonstruovaná a volá po jejím uzavření. "Neprospívá to koalici," tvrdí a dodává, že Bursík se Schwarzenbergem při zveřejnění auditu taktizovali před veřejností.

„Vláda se kauzou zabývá už rok a půl, což výrazně brání lepší spolupráci menších stran uvnitř koalice. Prohlubuje to potenciální příkop mezi Stranou zelených a KDU-ČSL a brání jim čelit převaze nejsilnější strany uvnitř koalice,“ tvrdí Stropnický.

Místopředseda republikové rady si myslí, že celá kauza měla od začátku dvě linie. „První byli romové ve Vsetíně, druhá korupční kauza. Pokud necháme stranou korupci, po pečlivém zkoumání zprávy ombudsmana z minulého roku jsem došel k závěru, že řada obvinění byla proti Čunkovi vznesena neoprávněně. Zpráva je totiž neprokázala. Zdá se mi, že to samé se nyní opakuje i v případě auditu,“ myslí si Stropnický.

Předseda Strany zelených Martin Bursík už v neděli v Otázkách Václava Moravce řekl, že argumenty pro odvolání Čunka po výsledcích auditu nejsou, s čímž souhlasí i premiér Mirek Topolánek. Teprve poté zveřejnil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg celý dokument na internetu, v šetření chce ale pokračovat. „To, že nejdříve se závěrem vystoupil Bursík, a poté až Schwarzenberg, který nechal audit zpracovat, mi přijde nestandardní. Do určité míry se to dá označit za taktizování,“ říká Stropnický.

Matěj Stropnický je kromě místopředsedy Republikové rady Strany zelených i zastupitelem Městské části Praha 3. V roce 2006 neúspěšně kandidoval za zelené do Poslanecké sněmovny. Stropnický bývá často označován za „vnitrostranického oponenta Martina Bursíka“. „Je to taková nálepka, kterou mi do určité míry přilepují média i pan předseda sám. Asi mu to vyhovuje,“ přemýšlí Stropnický. S jeho názory se však podle něj ztotožňuje většina členů republikové rady.