Nová silnice zrychlí cestu z Liberce do Jablonce

Liberec - Cestu mezi Libercem a sousedním Jabloncem od středy pro řidiče zkrátí a zrychlí nový více než tříkilometrový úsek čtyřproudé silnice od Zeleného Údolí k sídlišti Kunratická. Jeho výstavba stála bez DPH téměř 400 milionů korun, 85 procent částky poskytl Evropský fond pro regionální rozvoj, informovala Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem akce.

Nová sinice se napojuje na průtah Libercem a vede až za sídliště Kunratická, kde se v kruhové křižovatce napojuje na silnici třetí třídy do Jablonce nad Nisou. Tady by měly v budoucnu pokračovat práce na dobudování rychlostního spojení až do Jablonce.

Nový úsek je druhou a třetí etapou přeložky silnice I/14, která obě města spojuje. Původní silnice vede hustě obydlenou oblastí, kde často dochází k dopravním nehodám. Nová silnice má dopravu odvést mimo zástavbu. Práce na výstavbě silnice začaly v roce 2002. V říjnu 2005 byl dokončen první, téměř dva kilometry dlouhý úsek od průtahu Libercem do Zeleného Údolí, který stál 1,126 miliardy korun. Důvodem vysokých nákladů byla nutnost přeložit část koryta Lužické Nisy a také přeložky vodovodů, kanalizace a dalších inženýrských sítí. Velká část komunikace navíc leží na mostech. Nově otevřený úsek, který na ni navázal, byl už mnohem jednodušší a levnější.

Plány na rychlostní spojení Liberce a Jablonce existují už řadu let, první studie vznikla v roce 1990, stavba ale začala až o 12 let později, protože na náročný projekt nebyly peníze.

Motoristé, kteří jedou od hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou nebo od České Lípy na Jablonec, se budou moci centru Liberce zcela vyhnout. Nová silnice je odvede mimo zástavbu a výrazně odlehčí i Vratislavicím.