Armáda shání rekruty, spustila náborovou kampaň

Praha - Armáda odstartovala náborovou kampaň s mottem "Nová kariéra", do 1. října by chtěla získat kolem tisíce nových rekrutů. "Sledujeme, že od roku 2005 počet zájemců o službu v armádě klesá," odůvodnil kampaň mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Armáda se proto nyní chystá zaměřit především na mladé lidi. V reklamní kampani je oslovuje televizními spoty a propagačními materiály zasílanými na mobil. V Liberci dokonce vyjela do ulic tramvaj s armádními motivy.

Podle některých informací armáda novou kampaní reaguje na vnitřní personální krizi, kdy chtějí „zelené“ řady opustit například někteří piloti, kteří nejsou spokojeni s platovou situací. Čírtek to ale odmítl, podle něj tyto záležitosti nelze dávat do souvislosti, protože piloti musejí mít na rozdíl od rekrutů vystudovanou vysokou vojenskou školu.

Armáda se snaží nové zájemce oslovit rozsáhlým způsobem. Reklamní bannery budou na některých portálech a zpravodajských serverech. V kinech poběží reklamní spoty upoutávek s vojenskou tematikou. Ty pro armádu natočil režisér Filip Renč a záhy si vysloužil kritiku za to, že klip stylem napodobuje americké válečné velkofilmy s glorifikací amerických vojsk. Jiří Mikeš z katedry komerčních komunikací na VŠE však tento způsob propagace nezatracuje. „Image armády si jde určitě dělat i reklamou, protože ta dokáže pár větami říct to, co politici řeknou stovkami stran,“ zdůraznil Mikeš.

Andrej Čírtek o náborech

„Armáda vždycky bude potřebovat zrekrutovat tisícovku lidí ročně.“

Ministerstvo obrany ale věří, že o práci vojáka bude zájem. Argumentuje tím, že vojsko dokázalo získat zpátky prestiž, kterou ztratilo během socialismu. Tomu svědčí i to, že armáda patří v Česku mezi nejdůvěryhodnější organizace. Podle posledních průzkumů k ní chovají důvěru dvě třetiny obyvatel. Rekruty chce nalákat především na finanční ohodnocení.

„Po finanční stránce dokážeme pořád soukromému sektoru velmi dobře konkurovat, nabízíme nadstandardní příjmy. Dá se říci, že je málo zaměstnání, kde vyučený člověk může brát částku kolem osmnácti tisíc čistého měsíčně. Měli bychom si ale uvědomit, že příjem vojáka se neskládá jenom z čistého tarifu, ale i z přídavku na bydlení, což je částka okolo deseti tisíc korun,“ informoval Čírtek.

Armáda předesílá, že personální situace ani zdaleka není kritická. Ročně však potřebuje kolem tisíce rekrutů. „Pořád je to dostatek zájemců, abychom si měli z čeho vybrat. To znamená, že není problém přímo s obsazením tabulek, které v armádě máme, ale jejich úbytek je rozhodně trend, před kterým se musíme mít na pozoru,“ uzavřel Čírtek.