Topolánek na inspekci: Práci ministerstva financí hodnotím pozitivně

Praha - Premiér Topolánek pokračuje ve své inspekci po jednotlivých ministerstvech. Dnes kontroloval práci ministra financí Miroslava Kalouska. Šestý resort, šestá pochvala: Topolánek je s fungováním tohoto ministerstva spokojen. Ocenil daňovou politiku, stav privatizace státních podniků nebo výhry v arbitrážích, kde poslední dobou získal stát více, než se očekávalo.

Celkově premiér práci ministerstva financí hodnotí velmi pozitivně. Resort má 29 úkolů a nemá ani jeden zpožděn. Podle Topolánka reformní kroky současné vlády zafungovaly. „Jsme v situaci, kdy máme nakročeno ke stabilním rozpočtům,“ uvedl premiér.

Topolánek ocenil motivační daňovou politiku, stav privatizace státních podniků nebo i úspěchy v arbitrážích. Podle Topolánka stát dosáhl v posledních arbitrážích více, než se očekávalo. „Tato vláda arbitráže vlastní vinou prohrávat nebude,“ dodal s tím, že v minulosti to tak nebylo.

V případě odstranění starých ekologických zátěží není podle premiéra žádná jiná rozumná cesta než jedna velká zakázka na odstranění všech škod. Tento záměr přitom kritizuje například kvůli riziku korupce Transparency International.

Naopak větší pozornost by se podle Topolánka měla věnovat převodu státního majetku na obce a kraje. Podle něj si tato oblast vyžádá legislativní změnu, která by usnadnila převod například celnic, ploch v centru měst, budov a pozemků v držení státu. Rovněž se zatím nedaří snižovat administrativní zátěž při správě daní. Tento problém ovšem podle Kalouska řeší připravovaná daňová reforma, která by měla změnit celý daňový systém od roku 2010.

Zrychlit by se měly práce rovněž na přijetí evropských směrnic. ČR má zatím zpoždění v případě 42 směrnic, přičemž osm jich připadá na ministerstvo financí. „Apeloval jsem na ministra, aby se práce na nich urychlily, abychom šli do předsednictví EU s čistým štítem,“ dodal premiér.

Topolánek už zkontroloval fungování ministerstva průmyslu a obchodu, vnitra, školství, práce a sociálních věcí a resort dopravy.

Na převod opuštěných celnic čekají obce dlouho a zatím marně.
Zdroj: ČT24