Nejvíce dopravních nehod šetří i letos policisté v Praze

Praha - V prvním pololetí letošního roku se nejvíc nehod stalo v hlavním městě. Od ledna do června na území metropole šetřili více než 15 000 z celkového počtu 79 000 kolizí v celé ČR. Vyplývá to z policejních statistik. Vysokou nehodovost v Praze potvrzují například i údaje ČSOB Pojišťovny, podle kterých v prvním pololetí připadlo v Praze na 100 osobních aut s povinným ručením od této pojišťovny pět zaviněných nehod. Tragických případů naopak evidují policisté v metropoli tradičně nejméně.

Pražské silnice jsou v čele statistik počtu nehod dlouhodobě. Například za celý loňský rok zde policisté napočítali téměř 33 500 kolizí, což představuje více než 18 procent ze zhruba 182 700 karambolů na území celé České republiky. Za rok 2006 uvádějí policejní statistiky na území metropole skoro 34 700 z celkových asi 188 000 nehod.

Podle údajů ČSOB Pojišťovny se nejvíc nehod za letošní první pololetí stalo v Praze a v okresu Praha-východ. „Alarmující jsou současné hodnoty ČSOBP indexu (škod z povinného ručení) také pro Ostravu, Prahu-západ či Ústí nad Labem,“ uvedl mluvčí pojišťovny Tomáš Hejda.

V počtu obětí dopravních nehod ale Praha naopak i letos zůstává na chvostu pomyslného žebříčku tragických případů. Za prvních šest měsíců letošního roku na silnicích metropole zahynulo 18 lidí, což jsou zhruba čtyři procenta z celkového počtu 445 mrtvých. Za Prahou následují jihočeské silnice s 42 oběťmi.

Loni v Praze při nehodách podle policejních statistik zemřelo 33 lidí, v roce 2006 policisté v metropoli napočítali 56 obětí. V prvním případě jde o necelá tři procenta z celkového počtu tragických případů, v druhém asi o šest procent.

Nejméně nehod policisté v prvních šesti měsících letošního roku zaznamenali na jihu a západě Čech. V jižních Čechách evidovali 5175 kolizí, v západních Čechách jich bylo 6743. Podle údajů ČSOB Pojišťovny patří mezi nejbezpečnější oblasti Vysočina a východní Čechy. „Konkrétně pak okresy Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Rychnov nad Kněžnou, Třebíč a Jičín. Riziko, že majitel osobního vozu z těchto okresů zaviní dopravní nehodu, je zhruba třikrát nižší než u řidičů z Prahy,“ sdělil Hejda.

V prvním pololetí letošního roku poklesl v Česku oproti srovnatelnému loňskému období počet dopravních nehod i jejich obětí. Policisté v prvních šesti měsících šetřili 78 778 kolizí, loni jich evidovali o 7908 víc. Karamboly od ledna do června zaplatilo životem 445 lidí, tedy o 49 méně než loni. Zároveň jde o druhý nejnižší počet usmrcených lidí v tomto období od roku 1990. Nejméně lidí padlo za oběť nehodám v prvních šesti měsících roku 2006 - podle statistik se tehdy nevrátilo z cest 434 lidí. Naopak nejtragičtější bylo první pololetí roku 1994, kdy na silnicích zemřelo 640 lidí.