Schwarzenberg: Lisabonskou smlouvu je třeba ratifikovat

Lány - Prezident Václav Klaus svolal do Lán schůzku k českému předsednictví Evropské unie. S premiérem Mirkem Topolánkem, vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou a šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem probírali i další osud Lisabonské smlouvy. Podle Schwarzenberga je třeba, aby český parlament ratifikoval smlouvu v každém případě. Klíčový reformní dokument Evropské unie zatím zkoumá Ústavní soud, jestli je v souladu s českým právem.

Schwarzenberg připomněl, že Česko už dokument podepsalo a svůj podpis nestáhlo, není tedy důvod k tomu, aby ho parlament neschválil. Podle něj je třeba dále intenzivně vyjednávat s Irskem, které před časem smlouvu v referendu odmítlo. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes prohlásil, že si Irsko bude muset referendum o Lisabonské smlouvě zopakovat.

Vicepremiér Vondra se staví k otázce ratifikace zdrženlivěji. Situace je podle Vondry o to komplikovanější, že Lisabonskou smlouvu zkoumá Ústavní soud. Když Irsko navíc svůj odmítavý postoj k dokumentu nepřehodnotí, tak - byť by se jednalo o jediný hlas ze sedmadvacítky -, smlouva začít platit nemůže. Teď je podle Vondry na tahu Irsko.

Názor prezidenta Václava Klause je dlouhodobě neměnný. Klaus už dříve prohlásil, že Lisabonskou smlouvu považuje za mrtvý dokument a je tedy zbytečné v jeho ratifikaci pokračovat. Proti smlouvě se ozývají i hlasy uvnitř ODS. To kritizuje například předseda Strany zelených Martin Bursík, který je přesvědčený, že Česko musí smlouvu ratifikovat ještě předtím, než započne české předsednictví EU.

Na schůzce se také mluvilo se o tom, jaké úkoly budou mít při předsednictví jednotliví vysocí čeští ústavní představitelé. Půlroční předsednictví převezme Česko po Francii 1. ledna 2009.

Klaus se po operaci kyčelního kloubu a následné rehabilitaci na pražských Malvazinkách zotavuje v lánském zámku.