Centrální velín dálnice D1 je hotový

Ostrava - V Ostravě dokončili centrální velín dálnice D1. Tento "centrální mozek" D1 by měl zabránit hromadným nehodám a přispět k plynulé průjezdnosti na nejfrekventovanější české dálnici, informují Lidové noviny (LN). Centrální velín je první částí celkové modernizace dálnice D1, která má být dokončena v příštím roce a stát bude zhruba 2,5 miliardy korun.

Díky kamerám a meteostanicím podél dálnice mají operátoři velína přehled o počasí a plynulosti provozu. Od záchranky, policie a hasičů se dozvědí o nehodách. Informace se pak přenesou zpět na digitální tabule umístěné podél dálnice. „V řídícím centru se střídá 15 operátorů. Ti bdí nejen nad provozem na D1, ale i na jiných komunikacích v republice,“ řekl LN koordinátor ostravského centra Jaroslav Zvára.

V průběhu srpna pak začne na D1 montáž 22 digitálních tabulí, které budou rozmístěny zhruba po 20 až 30 kilometrech, a to zejména před sjezdy, kde je možno dálnici v případě problému opustit. V příštím roce bude navíc před Prahou a Brnem vybudován systém liniového řízení dopravy, píšou LN.

Proměnné dopravní značky, vzdálené od sebe 1,5 kilometru, pak také mají řidičům doporučit ideální rychlost, aby neuvízli v koloně. „Při velmi hustém provozu je automaticky snížena rychlost. Auta tak mohou jet nižší rychlostí a úsekem jich projede v čase více,“ řekl LN Zvára.