Senát odhlasoval nový zákon o ochraně zvířat

Praha - Senát schválil nový zákon na ochranu zvířat, který například nepovoluje kontaktní norování, při němž se lovečtí psi cvičí na živých zvířatech. Dále upravuje pravidla pro přepravu zvířat, včetně maximální doby převozu a zpřísňuje postihy za trápení zvířat nebo jeho propagaci. "Zákon obsahuje řadu významných úprav, které zlepšují kvalitu péče o zvířata. Zabraňují tomu, aby zvířata při mnoha činnostech, například při přepravě, trpěla," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta.

Parlament zákon na ochranu zvířat projednával už loni, kdy neshody vzbudilo například kontaktní norování. Kvůli tomu tehdy senátoři vrátili normu poslancům, neboť navrhovali toto přímé cvičení loveckých psů na liškách i jiných zvířatech zakázat, sněmovna ho ale prosadila. Prezident ovšem zákon s norováním vetoval.

Zákon upravuje pravidla pro přepravu zvířat a maximální délku cesty na jatka, která v ČR nesmí trvat déle než osm hodin. Norma dále nově za týrání považuje přistřihávání křídel ptáků, aby nemohli uletět. Pokusy na zvířatech budou nadále přípustné pouze tehdy, neexistuje-li průkazně jiná možnost.

Mezi přestupky patří i to, když člověk týraní nezabrání, za což hrozí pokuta až půl milionu korun. Pokutu ve výši 200 tisíc korun mohou dostat ti, kteří budou propagovat týrání zvířat nebo se o zvíře budou špatně starat. Za další prohřešky hrozí pokuta 50 tisíc korun, kterou můžou dostat i ti, kteří venčí psa bez vodítka.

Někteří senátoři měli k vysoké pokutě za volné pobíhání psů a dalším zpřísněním výhrady a chtěli novelu vrátit do Poslanecké sněmovny. Pro normu ale nakonec hlasovalo 41 senátorů, čtyři byli proti.