Stehlíková chce změnit pravidla pro sterilizaci

Praha - Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva, chce upravit podmínky pro sterilizaci pacientů, aby se předešlo nechtěným zákrokům. Podle ní nemají lidé čas rozmyslet si souhlas k zákroku a vládní výbor pro lidská práva a biomedicínu proto navrhuje třicetidenní lhůtu před podpisem, uvedla ministryně. Změnu chce přidat do zákona o specifických zdravotních službách, který má ministerstvo zdravotnictví předložit v srpnu vládě.

„Navrhujeme třicetidenní lhůtu nejen proto, aby si pacientka promyslela důsledky tohoto zákroku pro její život, ale aby měla možnost to konzultovat s nezávislým odborníkem a především probrat to se svými nejbližšími,“ prohlásila Stehlíková. Zároveň by se tím mělo předejít soudním sporům, kdy žena po provedení zákroku usiluje o odškodnění, neboť špatně porozuměla, o co jde.

Nově se do zákona má přidat i čtyřiadvacetihodinová lhůta pro menší zákroky, například odstranění vaječníků starším ženám ze zdravotních důvodů.

Sterilizaci lze provést jen s písemným souhlasem pacienta, přičemž za nezletilého pacienta nebo člověka bez právní způsobilosti může zákrok odsouhlasit jeho zákonný zástupce. Navíc ji musí schválit odborná komise. I v tom Stehlíková chystá změny.

Doposud v komise zasedali převážně lékaři ze zařízení, které zákrok provádí. Stehlíková ale chce, aby komise byly nově zcela nezávislé, tedy aby převažovali odborníci odjinud.

O nechtěných sterilizacích se začalo mluvit poté, co Evropské středisko pro práva Romů zveřejnilo podezření, že byly české Romky nuceně sterilizovány. Loni v říjnu ostravský krajský soud přiznal za nechtěnou sterilizaci odškodnění v hodnotě 500 tisíc korun Ivetě Červeňákové.

Změna pohlaví a adopce u homosexuálů

Stehlíková dále přednesla návrh Sexuologické společnosti, aby léčbu, která zpomaluje vývin pohlavních orgánů u transsexuálů, mohli nově podstoupit i lidé mladší 18 let. Tato léčba není operací ani hormonální změnou - ty by měly být dále možné až po dosažení zletilosti.