Od září dostanou Češi za první tři dny nemoci 25 procent základu

Praha - Češi budou od září do konce roku pobírat pravděpodobně v prvních třech dnech nemoci nemocenskou ve výši 25 procent ze základu, který se vypočítává z příjmu. Senát dnes schválil novelu zákona o nemocenském pojištění, která výši dávek upravuje. Nyní čeká na podpis prezidenta. Změna, kterou si vyžádalo rozhodnutí Ústavního soudu, povede podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase ke zvýšení výdajů na nemocenskou i ke zvýšení nemocenské.

Čtvrtinu vyměřovacího základu v prvních třech dnech nemoci pobírali lidé do konce loňska. V dalších dnech jim pak připadlo 69 procent. Od ledna 2008 byly první tři dny nemoci neplacené. Ústavní soud při projednávání stížnosti na vládní reformu veřejných financí platnou praxi ale k 30. červnu zrušil.

Od července tak pobírají zaměstnanci nemocenské dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu stanoveného z příjmu. Od září, pokud novelu o nemocenském pojištění schválí prezident, klesne nemocenská na 25 procent základu. Od začátku příštího roku pak opět zůstanou první tři dny nemoci bez peněz.