V Česku je přes šedesát procent kamionů v havarijním stavu

Praha - Šedesát procent kamionů na českých silnicích je v havarijním stavu. Potvrzují to policejní statistiky za prvních pět měsíců letošního roku, kterou dnes přinesly Lidové noviny. Nejvíce závad mají kamiony slovenských dopravců. Nejčastějším prohřeškem je nesprávné osvětlení. Kontroly odhalily i časté případy rezavé karoserie, závad na brzdách a sjeté pneumatiky.

Policie zkontrolovala za první pololetí letošního roku téměř 15 500 nákladních aut. Technickou závadu našla u více než 9000 z nich. Kamiony ve špatném technickém stavu způsobily za minulý rok přes tisíc nehod.

 V nejhorším stavu jsou slovenské kamiony, namátkovou prohlídkou jich neprošlo šedesát pět procent, na druhém místě jsou české, dále následované kamiony z Balkánu. Z nich největší hříšníci jsou dopravci ze Srbska a Bulharska. Nejméně závad mají nákladní auta ze Španělska, Itálie a Běloruska.
 
Podle centra služeb pro silniční dopravu nemají začínající dopravci ve východní Evropě dostatek peněz na nové kamiony, a tak jezdí s rozpadajícími se auty.
 
Nejčastějším prohřeškem kamionů je nesprávné osvětlení, svítí více, než by měly.