Čunek žádal o dávky i v době pobírání vysokých cestovních náhrad

Praha - Po zveřejnění auditu financí Jiřího Čunka by se mohl znovu otevřít odložený případ jeho sociálních dávek. Rodina je pobírala v době, kdy měl vicepremiér jako bezpečnostní technik dostávat od Zbrojovky Vsetín statisícové náhrady za služební cesty. V letech 1993 až 1995 byl zároveň v představenstvu zbrojařské firmy Zeveta Bojkovice. Pokud by tyto příjmy přiznal, neměl by zřejmě na pobírání dávek nárok. V době od roku 1996 do roku 1997 přitom lidé museli tento údaj v žádosti o dávky uvádět. Informaci přinesla Mf Dnes.

Policie, která se případem zabývala, dosud o cestovních náhradách nevěděla. Čunek tak získané peníze v žádosti pravděpodobně nepřiznal. Podle tehdejšího šéfa Zbrojovky Vsetín Karla Dančáka mohla náhrada za jednu cestu vlastním autem činit dva až tři tisíce korun. Vicepremiér je na dovolené v Chorvatsku a odmítá kauzu komentovat.

Případ je sice promlčen, ale etický problém stále zůstává. Šéf lidovců totiž svou politickou kariéru mimo jiné postavil na kritice lidí, kteří pobírání dávek zneužívali. V říjnu 2007 ale Česká televize uveřejnila informaci, že Čunkova rodina pobírala v letech 1996 a 1997 od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době vicepremiér uložil do bank 3,5 milionu korun a ročně daroval téměř 20 tisíc korun církvi na charitativní účely.

Kauzu s dávkami policie letos v lednu odložila, protože se podle ní neprokázalo, že by Čunek důležité příjmy pro přiznání dávek sociální podpory zamlčel.