U Říčan se ráno kvůli poruše zastavily vlaky

Praha - V Říčanech u Prahy ráno nejezdily vlaky. Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení došlo k výpadku v napájení výhybek. Zhruba od 4:30 musel být provoz na tři hodiny zcela přerušen, poté další dvě hodiny jezdily vlaky jen omezeně, uvedla Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Podle mluvčího drah Ondřeje Kubaly se zastavily osobní vlaky i rychlíky. Zpoždění nabral také mezinárodní expres Jože Plečnik, který jezdí z Prahy do slovinské Lublaně. Cestující museli na zprovoznění trati čekat ve vlacích. Náhradní autobusy přijely na místo až těsně před obnovením provozu a stačily odvézt cestující jediného vlaku.

„My jsme nedostali od techniků SŽDC žádný výhled, kdy s prací skončí,“ vysvětlil to Kubala. Podle něj tak nebylo jasné, jak dlouho bude výluka trvat a zda budou autobusy potřeba. Navíc v ranní špičce je údajně velmi složité rychle sehnat volné autobusy.

Porucha v Říčanech je jednou z prvních, které musela řešit přímo SŽDC. Až do konce června se totiž o koleje staraly dráhy. Od 1. července převzala v rámci liberalizace železničního trhu péči o tratě SŽDC. Ke stejnému datu přešlo od drah k SŽDC zhruba 10 000 zaměstnanců.