Návrh na přímou volbu prezidenta prošel v Senátu prvním čtením

Praha - Senátorský návrh na zavedení přímé volby prezidenta, který předložil nestraník Jan Horník, dnes uspěl v horní komoře v prvním čtení. Opoziční ČSSD má přitom ve sněmovně vlastní návrh a svou ústavní novelu připravuje i vládní koalice. Pro případ, že by se sněmovna a Senát na zavedení přímé volby nedohodly, chtějí senátoři podle návrhu senátní ústavní komise volit veřejným hlasováním jen v případě, že by se na tom shodly obě komory. Jinak by zákonodárci hlavu státu vybírali tajným hlasováním prostřednictvím hlasovacích lístků.

Horníkovým návrhem se budou na podzim zabývat senátní výbory. Definitivní schválení předlohy to však nepředjímá i kvůli tomu, že je Horníkova novela podobná jinému senátorskému návrhu, který horní komora před pěti lety odmítla. 

O přijetí návrhu nového zákona k zásadám jednání sněmovny a Senátu, který dnes horní komora podpořila v prvním čtení a jehož existenci předpokládá ústava, se hlavně senátoři snaží přes 11 let. Úprava pravidel parlamentní volby hlavy státu má vyloučit opakování procedurálních průtahů, které předcházely únorovému znovuzvolení Václava Klause. Tehdy většina poslanců odmítla přistoupit na tradičnější tajnou volbu, kterou chtěla většina senátorů.