Každý desátý pacient žádá v lékárně levnější náhradu léku

Praha - Levnější náhradu svého léku na recept žádá v lékárně každý desátý pacient. Pokud ale nabídne lékárník náhradu sám, odmítne levnější lék jen jeden z deseti pacientů. Vyplynulo to z květnového průzkumu společnosti Factum Invenio, v němž odpovídala necelá tisícovka občanů ČR.

Od lednového zavedení regulačních poplatků lidé více zvažují, co zaplatí za své léčení. Lékárníci mohou nově nabízet pacientům levnější varianty léku, který napsal lékař na recept. Jde o takzvanou generickou substituci. Generikum musí obsahovat stejnou účinnou látku jako originální lék a mít i stejnou formu podání. Nelze tedy nahradit například tabletu čípkem.

Pacienti lékárníkům důvěřují 

„Průzkum ukázal, že i když lékárníci příliš aktivně generickou substituci nenabízejí, lidé na takové nabídky reagují velmi pozitivně. Návrh důsledně odmítl jen každý desátý. Nabídku přijalo 42 procent, necelá polovina se rozhodovala podle toho, jaký lék měla předepsaný - někdy návrh přijala, jindy odmítla. Je zřejmé, že pacienti lékárníkům důvěřují,“ uvedla ve zprávě k výsledkům průzkumu Markéta Šafová.

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček řekl, že lékárníci se při nabízení generik řídí manuálem, který vydala komora. Nabízet mohou jen levnější přípravek. „V celé řadě případů ale nemáme co nabízet, protože už je předepsané generikum. Pacient už má některé ze skupiny generik, která se mezi sebou cenově neliší. Nic levnějšího mu už lékárník nabídnout nemůže,“ vysvětlil.

Jen jeden pacient levnější lék odmítne 

Dodal, že když nabídka na levnější náhradu zazní, z deseti pacientů devět projeví zájem, jeden zcela odmítne, čtyři už se předtím poradili s lékařem a on jim doporučil, ať se v lékárně o levnějším léku poradí.

„Někdy jsou případy, kdy je to i naopak, lékař zdůrazní, že si pacient nemá lék nechat v lékárně vyměnit,“ připomněl Havlíček. Pokud lékař trvá na předepsaném léku, vyznačí to na receptu.