Pražský magistrát spouští protikorupční portál

Praha - Pražský magistrát spouští nový protikorupční portál. Díky němu budou moci lidé ode dneška upozorňovat na korupční jednání úředníků a bojovat tak aktivně proti korupci. Podle průzkumu veřejného mínění by dvě pětiny Pražanů byly ochotny dát v případě nutnosti úředníkovi úplatek. Osobní zkušenost s korupcí má asi pětina obyvatel.

Zkorumpovaného úředníka by naopak bylo ochotno nahlásit šest z deseti Pražanů. Právě proto pražský magistrát zřizuje protikorupční portál. „Slibujeme si, že se dozvíme mnohem více informací o tom, kde se možné protikorupční jednání může vyskytovat, kde máme díry v systému, kde musí lidé některé věci řešit úplatky,“ míní autorka projektu, náměstkyně primátora Markéta Reedová.

Lidé mohou své stížnosti podávat dvěma způsoby. Buď pomocí elektronického formuláře, který je umístěn na internetových stránkách magistrátu, anebo pomocí korespondenčního lístku. Ten může nespokojený občan vhodit do sběrných schránek, které jsou umístěny na hlavní poště a v budově magistrátu. Autoři projektu doufají, že se do něj zapojí i jednotlivé pražské městské části.

Aby byl celý projekt úspěšný, je potřeba, aby se lidé o portálu dozvěděli. Magistrát proto připravil informační kampaň na reklamních plochách v tramvajích a metru. Informační letáčky navíc dostanou všichni Pražané bezplatně do své poštovní schránky. „Už jsme oslovili jednotlivé části, aby umístily odkaz na náš portál na svých stránkách, a já věřím, že na to přistoupí,“ říká Reedová.

Od začátku roku se úřad zabýval sedmi stížnostmi na korupční jednání. Zda budou lidé po spuštění portálu aktivnější a budou podávat více stížností, pražský magistrát vyhodnotí přibližně za měsíc. Výsledky se potom objeví na jeho internetových stránkách.