Muž, kterého napadla doga, zemřel v kolínské nemocnici

Kolín - Jedenaosmdesátiletý muž, kterého ve čtvrtek napadla argentinská doga, zemřel v kolínské nemocnici. Podle serveru idnes.cz napadl pes také padesátiletou dceru zemřelého. Ta je zatím stále v nemocnici. Pes zaútočil také na přivolané policisty, kteří ho museli zastřelit. Policie majitele psa obvinila z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Pes se podhrabal pod plotem na sousední pozemek. Na zahradě pak zaútočil na jednaosmdesátiletého muže, kterého vážně zranil. Seniorovi přispěchala na pomoc jeho padesátiletá dcera, kterou pes také napadl. Zaútočil i na přivolané policisty, kteří proti němu nakonec použili služební zbraň.    

Muž i jeho dcera utrpěli vážná poranění na všech končetinách a v kolínské nemocnici se podrobili operacím. Podle Karin Kohárové ze sekretariátu ředitele nemocnice museli lékaři muži kvůli devastujícím zraněním jednu nohu amputovat.

Policie majitele psa obvinila z ublížení na zdraví z nedbalosti. Za to mu
hrozí až dvouleté vězení. Není vyloučeno to, že se po smrti muže právní
kvalifikace změní. 

Někteří čeští politici volají po zákonu, který by upravoval chov některých
plemen psů. Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) chce takovou normu ve sněmovně předložit na konci září. Zpřísnění pravidel pro chovatele psů má ale také své odpůrce. Zejména chovatelé psů tvrdí, že nová legislativní úprava není nutná a že stačí jen dodržovat už existující zákony. 

Pod dojmem množících se smrtících útoků psů na lidi přijali nedávno
přísnější normu zákonodárci ve Francii. Pod zákon budou spadat psi nazývaní ve Francii „útoční“ a „hlídací nebo obranní“. Člověku, jehož pes někoho zabije, tam bude možné uložit až deset let vězení a pokutu až 150.000 eur (3,45 milionu korun). Zákon také stanoví, že majitelé nebezpečných psů musejí mít k jejich držbě povolení radnice a musejí absolvovat školení, jak s nebezpečnými psy zacházet. Chování psů bude periodicky hodnoceno a pokud pes nebude vyhovovat, bude majiteli zabaven a případně utracen.