Některé funkce u policie budou moci zastávat i lidé se zdravotním postižením

Praha - Ministr vnitra Ivan Langer chce podle Hospodářských novin změnit od příštího roku pravidla pro přijímání policistů tak, aby uchazeči o některá místa nemuseli být stoprocentně zdraví. Týkalo by se to ale pouze těch, kteří nezasahují v terénu. Podle Hospodářských novin k tomu Langera nutí dvě věci - jednak musí co nejdříve sehnat 5 tisíc policistů, kteří po vlně odchodů ve sboru chybějí, a jednak potřebuje odborníky třeba na počítače či DNA, kteří mnohdy k policii nenastoupí jen proto, že neuspějí při zdravotní prohlídce.

„Nepotřebuji, aby expert na počítače byl atlet, který uběhne stovku za 9,9 vteřiny. Je mi jedno, jestli má atopický ekzém a 14 dioptrií. Tuhle práci musí dělat odborník, ne mistr světa,“ řekl ministr.

Langer hodlá přepsat vyhlášku, která určuje, jaká zdravotní kritéria musejí policisté splňovat. „Nechci, aby to vyznělo, že se kritéria změkčují. Pro různé posty budou individuální kritéria. Samozřejmě člověk, který bude chtít sloužit u speciální jednotky, bude muset i nadále splňovat nejpřísnější podmínky,“ upozornil ministr vnitra.

Policii chybějí lidé kvůli tomu, že začátkem roku rozvázalo množství především starších policistů služební poměr, protože pro ně bylo výhodné odejít kvůli novému služebnímu zákonu. Získali tak vyšší finanční výsluhu. Ministerstvo vnitra proto spustilo v únoru náborovou kampaň pod heslem „pomáhat a chránit“, za kterou zaplatilo 22 milionů korun.