V průmyslu je 160 smrtelných úrazů ročně

Praha - Množství případů pracovních úrazů, které se objevily v poslední době, například mrtvý v Železárnách Hrádek nebo smrtelný úraz dělníka v Dole Paskov, by mohlo svědčit o špatné bezpečnosti práce v Česku. Jde o náhodu, nebo čeští zaměstnavatelé nedodržují pravidla bezpečnosti práce?

Podle Vlastimila Altnera, vedoucího inspektora bezpečnosti práce Odborového svazu horníků, je větší množství případů, které se v poslední době objevilo v médiích, náhodou. „Na druhou stranu je třeba říct, že v Česku má ročně úrazy kolem 82 až 85 tisíc lidí, což je poměrně značné množství.“

I počet smrtelných úrazů je velký. „Obecně v průmyslu se to pohybuje kolem 160 případů,“ informuje Altner. Počet úrazů v Česku je přitom v průměru vyšší než ve zbytku Evropy.

Některá zranění můžou jít na dluh jazykové bariéře, neboť v českém průmyslu pracuje mnoho cizinců, kteří se kvůli tomu nemůžou plně seznámit s pravidly bezpečnosti. To by ale měla zajistit firma, která dělníky najímá. Problém tak často není na straně určitého podniku, například dolu nebo železáren, ale právě na straně společnosti, která dělníky na danou práci najala.

Předpisy obcházejí spíše živnostníci

„Nehovoří se tady mediálně o tom, že velký počet smrtelných úrazů mají osoby samostatně výdělečně činné, což jsou třeba živnostníci, kteří pracují s pilou v lese. Když se likvidoval Kyrill, tak se všude mluvilo o tom, kolik kubíků dřeva bylo zničeno, ale o tom, že tam bylo 12 smrtelných úrazů, nikde nepadlo ani slovo,“ upozorňuje Altner.

Předpisy se podle Altnera obcházejí spíše u živnostníků nebo u malých firem. U větších společností je prý stupeň úrovně sledování bezpečnosti poměrně dobrý. Každá firma by si navíc podle zákoníku práce měla udělat každý rok audit bezpečnosti a nalezené závady odstranit. To by měl pravidelně kontrolovat Státní úřad inspekce nebo Český báňský úřad.