Topolánek: Pokud se rozšíří smlouva z Nice, Chorvatsko se do unie „vejde“

Praha - Premiér Mirek Topolánek se domnívá, že rozšířením platné smlouvy z Nice o odpovídající doplněk by bylo možné vyřešit přijetí Chorvatska do Evropské unie. Jeho cestu do EU poněkud zkomplikovalo "ne", které Irsko řeklo Lisabonské smlouvě. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy při svém projevu v Evropském parlamentu uvedl, že by bylo moudřejší přijímání dalších států nejprve připravit. Na přípravu potřebuje unie reformu stávajících institucí a k té podle Sarkozyho bez Lisabonské smlouvy dojde těžko. "Kde jsou tři děti, vejdou se i čtyři," namítá ale Topolánek.

„Ze strany Francouzů je to - nechci říct vydírání - ale velmi silný nátlak,“ poznamenal předseda vlády k projevu francouzského prezidenta. Lisabonská smlouva i další rozšíření unie je podle něj věcí, která se týká všech 27 členských zemí, a ne jen Francie. „Když Francouzi odmítli ústavní smlouvu, tak dostali možnost ten problém řešit,“ připomněl.

Francie ale zastavení rozšiřování neodmítá, v přístupových jednáních s Chorvatskem chce i nadále pokračovat. Sarkozy ovšem při představování priorit francouzského předsednictví unii prohlásil: „Jsem pro rozšíření na Balkán, ale ty země, které jsou nejvíce pro rozšíření, nemohou říkat, že nechtějí Lisabon.“

Na podzim bude unie moudřejší

Na červnovém setkání představitelů Visegrádské čtyřky v Praze Sarkozy uvedl, že Lisabonská smlouva rozhodně nemá být příkopem mezi zeměmi. Všichni politici se shodli, že výsledky referenda by neměly znamenat, že by V4 pracovala méně na rozšiřování EU. „Chorvatsko by se nemělo stát obětí tohoto procesu,“ souhlasil s ním i premiér Topolánek.

Mirek Topolánek:

„Ze strany Francouzů je to velmi silný nátlak … Kde jsou tři děti, vejdou se i čtyři.“

Přístupová kritéria do unie splnilo Chorvatsko na konci června. Vstupní rozhovory budou ukončeny nejspíše v říjnu 2009. O situaci po irském „ne“ k Lisabonské smlouvě by evropští politici měli jednat také v říjnu, kdy začnou na základě analýzy hledat řešení, jak v ratifikaci nové euroústavy dále postupovat.

„Nechme politikům Evropské unie, aby během říjnové Evropské rady začali hledat řešení jak postupovat dál. V této chvíli není hotová ani analýza,“ souhlasí premiér.