Nejvíce nehod se stane v Praze, ale umírá při nich nejméně lidí

Praha - Nejvíc dopravních nehod se ve srovnání s ostatními kraji stane v Praze, umírá při nich ale nejméně lidí. Vyplývá to z policejních statistik. Za první letošní pololetí zemřelo na pražských silnicích 18 lidí, tedy shodně jako ve stejném období loni. V minulém roce přitom počet obětí oproti roku 2006 poklesl v Praze o 41 procent, uvedl tiskový odbor pražské radnice.

Magistrát to spojuje s akcí městské policie Sto bezpečných míst, při které kontroluje na vybraných úsecích dodržování rychlosti. Podle prvního náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) klesl počet dopravních přestupků za prvních šest měsíců ve srovnání se stejným loňským obdobím o čtvrtinu. „To je pokles mimořádně výrazný. Přitom současně v měřených úsecích narostl meziročně počet projíždějících aut o osm milionů vozů,“ uvedl Blažek.

Pražští strážníci v rámci projektu Sto bezpečných míst zjistili za prvních  šest měsíců roku celkem 6715 přestupků nedodržením rychlosti. Nejvíce jich bylo v Praze 14, kde překročilo rychlost 814 řidičů. Naopak nejméně jich bylo v Praze 7, na příliš velkou rychlost tu doplatilo 102 řidičů.

Praha i další obce v těchto týdnech protestují proti tomu, že zákon o reformě policie má po zásazích ve sněmovně od příštího roku odebrat městským strážníkům možnost měřit rychlost.

V prvním pololetí odhalili pražští strážníci pomocí mobilních radarů nebo přístrojů zabudovaných v automobilech celkem téměř 110 000 případů  překročení povolené rychlosti. Necelých 90 000 řidičů rychlost překročilo o méně než 20 kilometrů za hodinu. O 40 kilometrů v hodině rychleji, než
povolovaly předpisy, jelo přes 1300 řidičů.