Aktuální dopravní informace budou i v navigacích

Praha - Informace o aktuální situaci v dopravě na českých silnicích by řidiči mohli již letos dostávat do svých GPS navigací. Data budou dostupná i prostřednictvím internetu, Ředitelství silnic a dálnic je zpřístupní asi do 14 dnů. Jednotný systém dopravních informací, který bude všechny údaje o dopravě sdružovat, bude distribuovat síť vysílačů Českého rozhlasu prostřednictvím služby RDS-TMC, uvedl koordinátor projektu Jaroslav Zvára.

Systém by měl řidičům poskytnout dostatek údajů, aby si správně vybrali trasu a počítali s aktuálními riziky, která je cestou mohou potkat. „Každý chceme vždy dojet do cíle bezpečně, rychle, plynule a s přiměřenými náklady,“ dodal Zvára.

Podle Zváry budou řidičům k dispozici informace od aktuálních dopravních nehod a uzavírek přes tvořící se kolony až po informace o počasí a stavu vozovky. Nashromážděné údaje eviduje Národní dopravní informační a řídící centrum, které je pak dále distribuuje například do informačního systému veřejné správy a záchranářům. Prostřednictvím sítě rozhlasových vysílačů by se pak měly údaje objevit i řidičům na jejich GPS navigacích v autě.

Informace o dopravní situaci v jednotlivých oblastech bude systém získávat z rozličných zdrojů. Aktuální údaje poskytnou například policisté a hasiči, k dispozici budou také kamery, meteorologické stanice a čidla na měření hustoty provozu, rozmístěné kolem dálnic. Kamerový systém, síť meteostanic a čidla mají do konce příštího roku lemovat nejvytíženější dálnici D1. Projekty pro ostatní dálnice se připravují.