Vrtulníky z přerovské Tygří letky začala armáda stěhovat do Náměště

Přerov/Náměšť nad Oslavou - Na náměšťskou vojenskou základnu se přestěhovalo šest bitevních vrtulníků přerovské Tygří letky. Následovaly tak opravny určené právě pro vrtulníky, které armáda do Náměště odstěhovala už v červnu. Do konce srpna odstěhuje do Náměště zbývajících 18 strojů, do tamější posádky budou převeleni i vojáci z Přerova. Z armády ale odejde čtyřicet civilních i vojenských pracovníků, pro které už není místo.

Koncepce armády, která byla schválena v roce 2003, počítala z úsporných důvodů pouze se dvěma leteckými základnami v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi. Do Náměště se tak měla přesunout celá přerovská základna. Vláda ale své rozhodnutí později pozastavila. V Přerově zůstane z 1350 zaměstnanců zhruba 880 lidí. Stěhovat se také nebude 24 dopravních vrtulníků Mi-17, které jsou určené pro přepravu vojáků a materiálu. Do Náměště armáda nepřepraví také jeden vrtulník typu Sokol, který využívají záchranáři.

Kabinet rozhodl o ponechání přerovské základny i kvůli nátlaku olomouckého hejtmanství. To armádě poskytne 20 milionů korun na rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy a osvětlení letiště v Přerově-Bochoři. Chce zde umožnit smíšený civilně vojenský provoz letiště.