Ombudsman: Úřady selhaly u schvalování areálu na Ještědu

Brno/Liberec - Podle veřejného ochránce lidských práv postupovaly úřady při schvalování modernizace lyžařského projektu v Liberci v rozporu s českým právním řádem. Kancelář Otakara Motejla kritizuje hlavně postup Krajského úřadu v Liberci ve stavebním řízení. Pracovníci úřadu jsou však přesvědčeni, že nepochybili. Brání se tím, že rozhodovali v časové tísni a snažili se umožnit investorovi - liberecké radnici - realizovat mistrovství světa v lyžování v roce 2009.

Postup výstavby areálu kritizuje i Česká inspekce životního prostředí. Stavba prý nebyla posuzována z hlediska vlivu na životní prostředí. Rozsah projektu to přitom vyžadoval. Investor ale projekt stáhl a rozdělil na jednadvacet samostatných částí. „Přestože nebylo pochyb o tom, že se jedná stále o ten samý projekt, krajský úřad každý návrh posoudil samostatně a u každého konstatoval, že nebude posuzován podle vlivů na životní prostředí,“ uvedla Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana.

Ombudsmanův úřad zjistil pochybení také při vydávání stavebního povolení pro lyžařský vlek Pláně-Skalka a lanovou dráhu Skalka. Povolení bylo vydáno bez předchozího souhlasu státní správy lesů, což je v rozporu se zákonem. To investor získal až dodatečně ve chvíli, kdy už byly pozemky odlesněny a zbaveny půdy.

Ombudsmanova zpráva výstavbu na Ještědu nijak neohrozí. Vydaná stavební povolení, která byla předmětem šetření, jsou právoplatná a nelze je přezkoumat, proto ochránce práv své šetření skončil. „Vzhledem k závažnosti případu však chce o svých zjištěních informovat Poslaneckou sněmovnu v rámci souhrnné zprávy o své činnosti,“ poznamenala Hrazdílková.  

V souvislosti s přípravou mistrovství světa v lyžování, které se v Liberci uskuteční v únoru a březnu příštího roku, se na Ještědu od roku 2005 realizovalo nebo ještě dokončuje 21 projektů za více než 660 milionů korun. Investorem bylo město Liberec a k největším stavbám v areálu patří budova se zázemím za 134 milionů korun, úprava skokanských můstků za 94 milionů nebo parkovací dům za více než 75 milionů korun. Lanovka a vlek na Skalku ale byly investicí společnosti Snowhill, která ještědský areál provozuje. Za nelegální vykácení části lesa dostala loni firma od inspekce životního prostředí pokutu 800 tisíc korun.