Řidiči kamionů čekají na karlovarských celnicích i několik dní

Karlovy Vary - Celní pracoviště v Karlovarském kraji jsou v současné době přetížená. Řidičům kamionů se nelíbí dlouhé čekací doby na odbavení. Na odstavném parkovišti u Sokolova čekají někteří už od začátku tohoto týdne. Sami celníci jsou tím zaskočení a zjišťují, co se děje. Řidiči na vyřízení dokladů a kontrolu zboží před vyložením čekají třeba i týden. Přitom běžně čekací doba je jeden den.

Proč na celní pracoviště přijíždí mnohem víc kamionů než je obvyklé, nikdo neví. Vedení celní správy ale i zástupci sdružení přepravců důvody zjišťují. „Jsou určité teorie, že se jedná o předzásobení obchodníků zbožím z Číny vzhledem k začínajícím olympijským hrám. Nicméně jsou to zatím jenom spekulace,“ vysvětluje generální tajemník Sdružení ČESMAD Martin Špryňar.

Kvůli nečekaným komplikacím západočeská musí celní správa přijmout mimořádná opatření. „Například tedy posílí personálně pracoviště a také se budou snažit v rámci možností prodloužit úřední dobu,“ slibuje mluvčí Celní správy Plzeň Jitka Blahutová.

I přes opatření budou řidiči patrně čekat delší dobu než obvykle. Provoz je omezen i kapacitou vykládacích ramp, kde se provádí kontrola zboží. Celníci odhadují, že mimořádná situace nepotrvá déle než měsíc, a pak se vše vrátí k normálu.