V Čechách budou bouřky, čeká se i vichřice

Praha - V Čechách dnes mají podle meteorologů udeřit bouřky, ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, krupobitím a silným nárazovým větrem o rychlosti 72 až 90 kilometrů za hodinu - to už je síla vichřice. Na Moravě a ve Slezsku se už bouřky přehnaly včera, dnes se mohou objevit pouze ojediněle.

Přívalové srážky mohou způsobit prudké krátkodobé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Hrozí zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů a komunikací, uvedli meteorologové. K omezení hrozících škod je podle nich třeba zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci, ukotvit stavební jeřáby a podobně.

Je-li to možné, měli by lidé přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách. Zastihne-li je bouřka v krajině, měli by vyhledat nižší polohy, přitom ale zohlednit, že některá místa mohou být přívalem vod zatopena. Neměli by zůstávat v blízkosti větších stromů a stožárů a v oblasti, kam by mohly spadnout dráty elektrických rozvodů.

Při cestě autem je vhodné snížit rychlost, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště raději zastavit na bezpečném místě. Plavci a lidé na člunech by se měli neprodleně dostat na břeh. Člověku zraněnému bleskem je zpravidla nezbytné provést masáž srdce a umělé dýchání.