Útoků na cizince v Česku přibývá

Praha - Podle odborníků přibývá v Česku případů napadení cizinců. Jsou mezi nimi i vědečtí pracovníci, specialisté z různých oborů a legální zaměstnanci. Útoky na cizince jsou v současné době častější i kvůli větší migraci lidí a kosmopolitnější společnosti. Cizinců přijelo letos do Česka pracovat rekordní počet.

Vědeckého pracovníka Manoje Trivediho z Indie napadli čtyři muži, zbili a okradli. Pan Trivedi se pak radši vrátil zpět do vlasti. Ústav organické chemie a biochemie v Praze tak přišel o jednoho ze svých vědeckých pracovníků. Francouze černé pleti napadli dokonce dvakrát. Dnes má trvalé poškození zraku. Nejvážnější případ se stal nedávno v Plzni, kde útočník pobodal Litevce, který málem vykrvácel.

Získávání zahraničních pracovníků komplikuje už byrokracie. Pokud se zde nebudou cítit bezpečně, nepřijedou vůbec. „Poškozujeme jméno této země, která by si zasloužila trošinku více péče,“ řekl profesor fyzikální chemie Univerzity Karlovy Rudolf Zahradník.

Podle policie počet případů útoků na cizince, po vstupu Česka do Schengenu, narůstá. „Od doby, kdy cizinci začali masově pracovat v průmyslové zóně, zejména na Borských polích, policie zaznamenává zvýšený nárůst kriminality, kterou páchají nebo která je páchána na cizincích,“ sdělil mluvčí plzeňské policie Jaroslav Ibehej.

Rasový podtext u těchto činů se dokazuje těžko. Rozhoduje o něm až soud a nikdo se k němu nechce přiznat. „Pokud se v trestním řízení prokáže, že byl trestný čin ublížení na zdraví nebo vraždy spáchán s rasovým motivem, tak je tedy samozřejmě ohrožen vyšším trestem,“ řekla advokátka Jana Syrovátková.

Cizince, přijíždějící do Česka za prací, přitom české firmy chtějí. Jejich zaměstnávání tak chce vláda zjednodušit, pomocí zelených karet. „Úspěšný žadatel do dvou týdnů obdrží vstupní vízum, zelenou kartu si převezme v Česku a potom může nastoupit do zaměstnání,“ upřesnil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.