Člověk v tísni slaví patnácté narozeniny

Praha - Společnost Člověk v tísni oslaví zítra na Střeleckém ostrově patnáct let od svého vzniku. Program začíná ve 14 hodin. Vystoupí na něm například hudební skupina Bengas, která se věnuje romskému a balkánskému folklóru, dále pražští Al Yaman, hrající lidové a zlidovělé písně a kubánská Santa y su marabu. Návštěvníky čeká také fotografický labyrint se snímky ze zemí, kde Člověk v tísni působí nebo působil.

Organizace Člověk v tísni vznikla v roce 1992 na popud válečného novináře Jaromíra Štětiny. Za patnáct let své existence působila kromě Česka například i v Etiopii, Namibii nebo Afghánistánu. Právě Afghánistán považuje organizace za „vlajkovou loď“ svého působení. Stálá mise tu působí od roku 2002. Jejím úkolem je dodávat potraviny uprchlíkům a umožňovat jim návrat do jejich domovů. V současné době se zaměřila i na opravu komunikací, rozvoj škol a zdravotnických zařízení. „Nesnažíme se pokrýt celou zemi. Máme vybrané regiony, na které se soustředíme,“ vysvětluje Jan Mrkvička, zástupce ředitele sekce rozvojové a humanitární spolupráce.

Za patnáct let Člověk v tísni přímo pomohl více než milionu lidí v krizových a válečných oblastech. Vyhlásil 22 SOS sbírek, postavil nebo zrekonstruoval 241 škol. Aktivně podporuje lidi usilující o dodržování lidských práv v Bělorusku, Ukrajině nebo na Kubě. V roce 2005 se organizaci při sbírce na obnovu Srí Lanky, zdevastované vlnou tsunami, podařilo vybrat více než 130 milionů korun. V Česku založila v roce 1999 festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Podle Jana Mrkvičky je Člověk v tísni v současnosti srovnatelný s velkými zahraničními humanitárními organizacemi. „Spolu se západními kolegy stojíme na stejné úrovni. Samozřejmě se od nich stále učíme. Máme navíc stále pověst lidí, kteří mají chuť se do řešení problémů aktivně zapojit.“