Češi ve Vídni uspěli na jednání o Temelínu

Vídeň, Praha - Čeští a rakouští poslanci znovu jednali o Temelínu, tentokrát v Rakousku. Shodli se zhruba na polovině sporných bodů. Někteří členové však na jednání chyběli. Přesto na rozdíl od předchozího setkání v Praze naplněného emocemi provázela druhou diskuzi klidná a věcná atmosféra, jak tvrdí Jan Kasal (KDU-ČSL).

Setkání opustili dva poslanci z rakouské strany Svobodných. Snažili se totiž prosadit odborníka, který je silně protitemelínský, ale předseda rakouské komise jim to nepovolil. „Myslím si, že jejich odchod jednání spíše prospěl. Oslabili tak rakouskou delegaci,“ dodává Kasal.

Za českou stranu zase chyběl stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Nezúčastnil se proto, že rakouská strana odmítla návštěvu Temelína. Zároveň tvrdí, že Rakušané využívají jadernou elektrárnu k budování negativního mediálního obrazu Čechů. „Poslanec Urban se v této věci zmýlil. Bylo až překvapující, jak malou pozornost věnovala rakouská média setkání ve Vídni,“ nesouhlasí Kasal. Urban podle něj svou nepřítomností jednání uškodil.

Rakouská strana uznala čtyři body týkající se technických záležitostí jako bezproblémové. To byl výrazný úspěch české strany. Kasal se nicméně domnívá, že to nebyl úspěch českých a rakouských poslanců, ale spíše expertů na obou stranách, kteří dokázali argumentačně dovést diskuzi k těmto závěrům.

„I z rakouské strany nyní převládl realističtější tón nad emocemi, takže jsem optimista. Věřím, že na dalším setkání v Českých Budějovicích budeme schopni uzavřít další bod nebo dva a minimalizovat tak nedůvěru Rakušanů vůči Temelínu,“ dodává Kasal.

Na vzniku česko-rakouské skupiny, která se zabývá Temelínem, se koncem února dohodli premiér Mirek Topolánek a rakouský kancléř Alfred Gusenbauer. Tato komise by podle Topolánka měla mimo jiné přispět k tomu, aby Rakousko ratifikovalo informační dohodu o Temelínu a formálně tak uzavřelo spor o elektrárnu. Vídeňské jednání bylo druhým společným setkáním vedeným snahou spor vyřešit.