Česko čekají tři horké dny, teploty překročí třicítku

Praha - Od neděle do úterý bude v Česku vládnout tropické počasí, meteorologové očekávají teploty překračující třicítku. Na severu Čech by mohla rtuť teploměru vystoupat až na 33 stupňů. Lidé by proto měli dodržovat pitný režim a chránit svou pleť opalovacími krémy. V odpoledních hodinách by se měli vyvarovat dlouhodobému pobytu na přímém slunci, v žádném případě by v zaparkovaných automobilech neměli nechávat děti nebo zvířata.

Do střední Evropy bude zasahovat výběžek vyššího tlaku vzduchu od severu. Přílivu suchého kontinentálního vzduchu a malá oblačnost pak budou mít za důsledek nejvyšší denní teploty mezi 27 a 31 stupni. V Ústeckém kraji pak v rozmezí od 29 do 33 stupňů Celsia.

Horké dny znamenají zvýšený počet výjezdů záchranné služby. Lidé nedodržující pitný režim ztrácejí tekutiny, klesá jim tlak a následně kolabují.

Na vysoké teploty se připravují i energetici. Kvůli zvyšujícímu se počtu klimatizací dochází k přetěžování sítě, které může vést až k výpadkům dodávek energie. Výpadky jako v roce 2006 však zatím nehrozí. Muselo by dojít k několika poruchám najednou. „Na druhé straně se něco může stát v Řecku nebo Itálii. Porucha se pak valí celou propojenou soustavou,“ popsal výkonný ředitel pro dispečerské řízení ČEPS Miroslav Vrba.

Právě na dnešní datum připadá nejteplejší den v ČR, před pětadvaceti lety bylo v Praze-Uhříněvsi naměřeno 40,2 stupně Celsia.