Kvůli nedostatku acylpyrinu není třeba panikařit

Praha - Výrobce acylpyrinu varoval, že jeden z nejprodávanějších léků na teplotu a bolest zřejmě nebude v září na trhu. Nemá žádné zásoby a další tablety bude vyrábět až v říjnu. Navíc lék má být zdražen až o padesát procent a tak existuje obava, že ho lidé začnou skupovat.

Po zprávě o chystaném zdražení acylpyrinu lékárníci a distributoři vykoupili sklad výrobce. Také pacienti zareagovali tím, že se snaží předzásobit. Podle výrobce se léky kvůli tomu vyprodají už v létě a bude jich nedostatek, až nastane v září chřipková sezóna. Další se totiž začnou vyrábět až v říjnu.

„V tuhle chvíli je situace komplikovaná. Nejde o to, že bychom vyrábět nechtěli, ale nemůžeme, protože v danou chvíli nemáme z čeho,“ vysvětluje Ivo Hroneš, ředitel firmy Herbacos-biofarma.

Podle ministerstva zdravotnictví jsou ale informace od výrobce účelové a pacienty se snaží uklidnit i lékárníci. Zásoby se podle nich pouze přesunuly ze skladu výrobce do skladů distributorů a prodejců. „Tento problém je uměle rozdmýchán výrobcem, který tím upozornil na to, že on vyrábí acylpyrin,“ poznamenává mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. „Uvidíme, co bude v září, ale i kdyby nebyl acylpyrin, tak budou jiné léky, které můžou pacienti použít - přibližně ve stejných cenách,“ uklidňuje veřejnost prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Cena acylpyrinu se navíc zvýší jen asi o tři koruny a na pulty lékáren se dražší tablety dostanou až někdy v září nebo v říjnu.