Poplatky pro novorozence budou definitivně zrušeny, prezident zákon podepsal

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, který ruší poplatky za pobyt novorozenců v porodnici. Platit u lékaře, v nemocnici či za recept nebudou ani dárci orgánů, obyvatelé ústavů a lidé, kterým léčbu nařídil soud. Poplatky se zruší hned poté, co norma vyjde ve sbírce zákonů. Na zrušení poplatků se počátkem června dohodla vládní koalice. Jejich zrušení poté schválila Poslanecká sněmovna i Senát.

Od ledna 2009 by měl parlament zbavit poplatků i děti do šesti let, u dětí do 15 let by se měl snížit limit pro vracení peněz z 5 000 na 3 000 korun. Opozice ale usilovala i o to, aby nemuseli platit například důchodci a děti do 18 let. Od placení by měl být osvobozen širší okruh lidí i podle některých koaličních poslanců. Pokud se ČSSD vrátí do vlády, chce proto systém poplatků změnit. Buď je zredukuje, nebo úplně zruší.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek si za reformou stojí. Poplatky podle něj omezily nadužívání péče a umožnily přesměrovat peníze do drahé léčby vážných nemocí. Za letošní první tři měsíce podle údajů ministerstva ubylo návštěv u ambulantních specialistů o 28 procent, na pohotovosti o 45 procent. Průměrná doba pobytu v nemocnici se zkrátila o desetinu.

V prvním čtvrtletí se na poplatcích vybralo 1,03 miliardy korun. Pojišťovny ušetřily i na levných lécích, které si lidé raději sami koupí. Podle Julínka se tak od ledna do konce března do nákladné léčby přesunulo zhruba 2,62 miliardy.