Klaus jednal o Lisabonské smlouvě s jejím odpůrcem Ganleym

Praha - Prezident Václav Klaus přijal v Lánech Declana J. Ganleye, známého irského podnikatele a předsedu sdružení Libertas, které se úspěšně postavilo proti Lisabonské smlouvě. Prezident podpořil jeho sdružení i aktivity, umožňující občanům Evropské unie vyjádřit se k otázkám výrazně zasahujícím do suverenity členských zemí. Oba se shodli, že irské ne Lisabonské smlouvě má stejnou váhu jako odmítnutí jiného státu.

Klaus je jedním z mála evropských politiků, kteří irské zamítnutí Lisabonské smlouvy přivítali. Uvedl tehdy, že rozhodnutím irských voličů projekt Lisabonské smlouvy skončil a v ratifikaci již nelze pokračovat. Výsledek referenda označil za „vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií“. Klaus tenkrát také připomněl, že Irsko bylo jedinou z 27 zemí EU, kde se smlouva ratifikovala v referendu, nikoliv v parlamentu.

Nedávno se shodl s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim na tom, že klíčovou roli v budoucnosti lisabonské smlouvy hraje nyní Irsko. „Pro mne bez změny irského výsledku nemá smysl o tom dále hovořit,“ prohlásil Klaus po jednání se svým polským protějškem.

S Ganleym se setkal i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Lidovým novinám sdělil, že hnutí Libertas chce postavit kandidátku do voleb do Evropského parlamentu v červnu příštího roku. Zahradil se prý netají tím, že irští euroskeptici by byli pro ODS partnerem v unijním sněmu a společně s britskými toryi a dalšími by mohli po volbách založit v EP novou stranu.

Ganley, který zbohatl zejména při podnikání v telekomunikacích, o Lisabonské smlouvě prohlašuje, že je protidemokratickým dokumentem, který předává moc do Bruselu a nedává občanům žádnou možnost mít vliv na politiky. Smlouvu odmítá i jako podnikatel. Podle něj neotvírá žádné nové podnikatelské obzory, obává se také růstu daní jako důsledku jejího přijetí.