Protokoly kontrarozvědky: Bartoš a Hasil se prý spolupráci nebránili

Praha - Walter Bartoš i Tomáš Hasil se ke spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou stavěli kladně, píše se v registračních protokolech. U obou jejich "dohlížitelé" také shodně konstatují, že "na základě dodaných poznatků nedošlo k realizaci žádné osoby" a že po dobu spolupráce nepobírali žádnou odměnu. Po skončení vojenské základní služby byly pak jejich spisy navrženy k vyřazení pro nezajímavost obsahu. Oba poslanci v prohlášeních – které umístili na stránky Archivu bezpečnostních složek – jakoukoli vědomou spolupráci odmítají a údaje uvedené ve spisech považují za výmysly.

Bartoš - „člověk, který v praxi prosazuje marxisticko-leninský světonázor“

Přečtěte si…

…spisy Hasila i Bartoše najdete zde

V prohlášení, kterým na zveřejněnou zprávu reaguje, odmítá Bartoš, že by kdy k předávání zpráv došlo, jak se v záznamech uvádí. Není to podle něho ani možné, protože se vědomě s  žádným příslušníkem kontrarozvědky nestýkal. „Z uvedeného je jasné, že není ani nejmenší pochybnost o mé právní i morální bezúhonnosti jako politika, a proto nevidím žádný důvod, který by mne vedl k úvahám o politickém řešení,“ uzavírá.

Hasil: Je strašné, že něco může tak ovlivnit váš život ještě po letech

Také Tomáš Hasil označuje informace v dokumentu za „naprosto lživé“. Tvrdí, že mu nikdo spolupráci nenavrhl, a i kdyby, určitě by ji odmítl. „Pro mne osobně je strašné zjištění, že fakt, že někdy někdo někde napíše, že s vámi bude mluvit a tzv. vás ´rozdělá´, a to, aniž byste o něčem takovém věděli, může ovlivnit váš život ještě po letech,“ povzdechl si v reakci na zveřejněné informace.

Walter Bartoš:

„Není ani nejmenší pochybnost o mé právní ani morální bezúhonnosti jako politika.“

I zbývající dva politici, jejichž jména figurují v evidenci vojenské kontrarozvědky, vědomou spolupráci s tajnou službou odmítají. Spis Juraje Ranince (ODS) byl v roce 1989 skartován, takže se nezachoval. Naopak záznam Pavla Ploce (ČSSD) je poměrně obsáhlý, poslanec ovšem nedal souhlas k jeho zveřejnění. Sociální demokraté zvažují podání žaloby na Archiv bezpečnostních složek za způsob, jakým o evidenci Ploce informoval.