Soud zamítl snahy aktivistů podílet se na rozhodování o Temelíně

Brno - Občanské sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín se chtělo účastnit řízení o povolení dvou bloků. Nejvyšší správní soud ale jejich dvě kasační stížnosti, které souvisely s provozem temelínské atomové elektrárny, zamítl. Ekology nejprve odmítl Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který měl ve dvou samostatných řízeních o blocích rozhodovat. Aktivisté reagovali žalobami, neuspěli ale ani u Městského soudu v Praze, ani dnes u Nejvyššího správního soudu.

Účasti na rozhodování o Temelíně, které se ekologové a různá sdružení snaží dlouhodobě dosáhnout, brání především atomový zákon. Podle něho se povolovacích řízení, týkajících se provozu jaderných elektráren, nemohou účastnit občanská sdružení. Jediným účastníkem řízení je provozovatel elektrárny, který žádá o povolení u SÚJB. Sdružení Jihočeské matky se nedávno pokusilo dosáhnout zrušení této části zákona, Ústavní soud ale jeho návrh odmítl.

Ekologové tvrdí, že rozšiřování nebo uvádění do provozu atomových elektráren souvisí s ochranou životního prostředí. Domnívají se, že z toho důvodu by měli mít právo se vyjádřit. SÚJB i ČEZ mají opačné stanovisko - atomový zákon podle nich hovoří ohledně účasti v řízení jednoznačně.