Čeští vojáci, kteří zažili vyhlášení samostatnosti Kosova, se vrátili domů

Přerov - S několikahodinovým zpožděním, které způsobila závada na jednom z letounů, se včera vrátilo pět desítek českých vojáků z mise v Kosovu. Jejich návratem definitivně skončilo půlroční působení dvanáctého kontingentu jednotek KFOR na severovýchodě provincie. "Všechny situace, které jsme nacvičovali, jsme za toho půl roku prošli prakticky," shrnul dojmy z mise velitel kontingentu Jiří David. Příští týden budou vojákům uděleny medaile Za služby v zahraničí.

Za krizové momenty označuje David vyhlášení nezávislosti, přijetí kosovské ústavy, prezidentské a parlamentní volby v Srbsku. Dopadení Radovana Karadžiče se kupodivu nijak neprojevilo. Úkolem jednotky bylo monitorovat území a udržovat bezpečí.

Vojáci KFOR jsou do mise nasazováni v půlročních vlnách. Příslušníky hranické brigády střídají jejich kolegové ze 132. smíšeného dělostřeleckého oddílu z Jinců, kteří na Balkán odletěli v polovině července z Prahy. Od pátku 1. srpna budou spadat pod finské velení. Kromě Čechů operuje v tomto prostoru ještě irská, švédská, slovenská, finská a lotyšská armáda. Velitelství se mění vždy po roce.