Parkanová chce v Afghánistánu více českých vojáků

Praha - Česká armáda chce příští rok výrazně posílit misi v Afghánistánu. V zemi by mělo působit o dvě stovky vojáků více než dosud, tedy zhruba 600. Ministryně obrany Vlasta Parkanová už plán svého resortu oznámila i opozičním poslancům. Celkem by tak v zahraničních misích bylo nejvíce vojáků od konce druhé světové války - přes 1 100.

Zhruba 500 vojáků má zůstat v Kosovu, v Afghánistánu by současný počet vojáků - čtyři sta - vzrostl na více než 600 mužů. Prioritou v této středoasijské zemi kromě dopravních vrtulníků stále zůstává provinční rekonstrukční tým v provincii Lógar. „Abychom byli schopni pravděpodobně převzít část odpovědnosti za provincii Lógar, být tam více samostatní,“ odůvodnil první náměstek ministryně Martin Barták její rozhodnutí. Kromě Lógaru působí čeští vojáci také v provincii Uruzgán a v hlavním městě Kábulu.

Navíc chce armáda do Afghánsistánu poslat speciální dělostřelecký radar Arthur. Ten má být na jihu země, nejspíš v jihoafghánském Kandaháru. „Má schopnost chránit proti dělostřelecké nebo jiné palbě, proti raketovým útokům,“ popsal vlastnosti radaru Arthur Barták.

Do Afghánistánu má letos - už potřetí - odletět také elitní 601. skupina speciálních sil. Poprvé ale bude tato elitní jednotka bojovat s Talibanem delší dobu, než jenom 6 měsíců. V afghánských horách mají zůstat až do konce příští roku. Kontingent má provádět průzkum a úderné operace. Skupina bude navíc působit v místech, kde se s bojovníky Talibanu očekávají ty největší střety. V roce 2004 a 2006 velel specialistům z Prostějova Ondrej Páleník. I přes těžké boje s Talibanci pokaždé přivezl všechny své muže domů. Tentokrát se mise účastnit nebude. „I když nebudu ředitelem Vojenského zpravodajství, zůstane v mém srdci každé vyslání 601. kontigentu navždy,“ říká Páleník.  

Nasazení českých jednotek v Afghánistánu a v Kosovu v roce 2009 musí ještě letos schválit vláda a parlament. Pro koalici bude rozhodující získat hlasy poslanců sociální demokracie. „Jsme připraveni o této věci diskutovat, paní ministryně ale musí nárůst počtu vojáků jasně odůvodnit,“ prohlásil předseda zahraničního výboru, sociální demokrat Jan Hamáček.